A fost dovedit ca modul de functionare al creierelor inventive poate face diferenta intre oameni.
Din cauza acestor deosebiri, structura cerebrala speciala care permite conceperea unor forme minunate de arta, muzica si literatura poate facilita dezvoltarea unor probleme in relatiile interpersonale.
Daca ai iubit vreodata o persoana extrem de creativa, stii ca uneori se comporta parca ar trai in propria lume; iar asta nu este atat de departe de adevar.
Iata cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa vi le amintiti cand incepeti sa iubiti astfel de persoane creative:
1. Mintile lor nu incetinesc
Mintea unei persoane extrem de creative functioneaza mereu la putere maxima. Desi poate reprezenta o sursa de distractie si nebunie – poate fi si o povara. Persoanele creative isi respecta foarte rar ciclurile de somn si au tendinta de a sari de la o sarcina la alta in decursul zilei. Va deveni extenuant sa tineti pasul cu ele.
2. Sunt ciclice
Fluxul de creativitate este un ciclu plin de suisuri si coborasuri. Unele persoane ar putea denumi acest comportament maniac; dar, in realitate, este doar modul de functionare al procesului creativ. Tineti minte acest lucru cand partenerii vostri se lovesc de un declin sau de o perioada mai nefasta. Momentele de cadere nu sunt permanente.
3. Au nevoie de perioade de singuratate
Mintile creative au nevoie de aer pentru a respira. Fie ca este spatiul lor de lucru sau o escapada intr-un loc linistit, au nevoie de timp pentru a fi singure cu propriile ganduri. Unii oameni vor considera ca totul este in regula daca nu li s-a relatat contrariul; dar nu acelasi lucru se aplica si in cazul persoanelor creative, care isi formeaza propriile universuri.
4. Se concentreaza extrem de tare
Cand unei persoane creative i se aloca o sarcina, va deveni extrem de concentrata asupra acesteia. Este destul de greu sa intelegem schimbarea de la haos total la o concentrare maxima, dar trebuie sa realizati ca asa functioneaza mintile lor. Nu trebuie sa va frustrati.
5. Emotiile lor sunt mult mai profunde
Persoanele creative simt totul mult mai intens. O problema pe care voi s-ar putea sa nu o considerati importanta, pentru ei, poate fi devastatoare. Aceasta pasiune, care le alimenteaza toate creatiile, ii va indemna sa va iubeasca si pe voi; deci, intelegeti ca odata cu binele – vine si raul.
6. Vorbesc prin povesti
In loc sa spuna clar ceea ce doresc sa transmita, oamenii creativi se vor exprima de multe ori cu ajutorul experientelor personale. Modul in care isi impartasesc povestile ii va defini. Uneori, poate fi greu sa va dati seama ce doreste o astfel de persoana sa spuna, deci, nu ezitati sa cititi printre randuri.
7. Duc o lupta interioara
Creativitatea poate fi o adevarata batalie interioara. Motivatia, entuziasmul, directia si ambitia pot fi probleme pentru persoanele creative. S-ar putea ca in unele zile sa nu doreasca sa se dea jos din pat; in alte zile, nu puteti face nimic pentru a le incetini. Fiti rabdatori in perioadele de liniste, deoarece imediat dupa, poate urma o explozie de energie.
8. Intuitia este importanta
Oamenii creativi, datorita tendintei lor de a simti totul mai intens, se vor baza mai mult pe intuitie, nu pe logica. Merg dupa instinct. Unii ar putea considera acest tip de comportament mai degraba impulsiv. Mintea creativa nu se bazeaza pe logica pentru a lua o decizie, ci pe experiente si pasiune.
9. Nu au incredere in fortele proprii
Cand oamenii creeaza, in special cu scopul de a se sustine, se vor lupta mereu cu acceptarea celor din jur. Aceasta este arta. Trebuie sa isi pazeasca foarte bine inimile si se vor intreba mereu daca ceea ce produc este bine. Sustinerea este cheia cand iubiti o persoana creativa.
10. Le este greu sa se maturizeze
Persoanele creative parca au suflete de copii.
O fire relaxata poate sa denote imaturitate si superficialitate – asa sunt acesti oameni construiti. Trebuie sa intelegeti ca acele aspecte adorate la creativitatea lor vor fi cele care ii vor face sa para iresponsabili in momentele mai serioase.
Un aspect care mi-a placut foarte mult este abordarea echilibrata a subiectului, fara a cadea in extreme sau judecati de valoare. Autorul isi exprima opinia cu obiectivitate si argumente solide, ceea ce face articolul credibil.
As aprecia faptul ca articolul ar putea beneficia de mai multe exemple practice sau studii de caz pentru a ilustra punctele teoretice prezentate. Totusi, structura generala a textului este coerenta si usor de urmarit.
Sunt impresionat de profunzimea cercetarii prezentate in acest articol. Este evident ca autorul s-a documentat temeinic inainte de a scrie si a pus accent pe acuratetea informatiilor.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra unui subiect important. Autorul a reusit sa adune informatii relevante si sa le prezinte intr-un mod clar si concis.