Atunci cand introvertitii se afla intr-un conflict…ar putea fi nevoie de o harta pentru a reusi sa urmaresti toata linistea, indiciile nonverbale si comportamentul pasiv-agresiv! -Adam S. McHugh

Conflictele pasiv-agresive sunt, intr-adevar, dificile si derutante. Prin natura lor, aceste tipuri de comportamente evita confruntarile, dar continua sa caute conflictul. Interactiunile pasiv-agresive nu sunt deloc sanatoase si aproape niciodata productive. Din pacate, sunt extrem de comune – in special in cazul persoanelor care nu se simt confortabil cu conflictul sau agresiunile evidente.

Scott Wetzler, doctor psiholog si vicepresedinte al Departamentului de Psihiatrie si Stiinte Comportamentale din cadrul Centrului Medica Montefiore si autor al cartii Viata cu o persoana pasiv-agresiva, numeste acest tip de comportament o ostilitate ameliorata. In aceasta descriere simpla, Wetzler se axeaza pe subiectul frustrarii.

Comportamentul pasiv-agresiv este o demonstratie de putere in care se ofera ostilitate, dar nu se cere acelasi lucru inapoi.

Interlocutorul unei astfel de interactiuni are de ales fie intre a prelua lovitura fara a lovi inapoi sau sa escaladeze situatia intr-un conflict, inevitabil devenind persoana rea.

Totusi, din fericire, exista comportamente din care sa putem alege pentru a evita aceste optiuni neatragatoare.

Iata 3 modalitati mai pozitive de a face fata unei persoane cu un comportament pasiv-agresiv:

1. Pastrati-va o siguranta in comunicare
Multe persoane incurca o comunicare hotarata cu o comunicare agresiva. Cu toate acestea, ele sunt extrem de diferite. Pentru a comunica asertiv trebuie sa fi sincer, concis si disponibil. Comunicarea cu adevarat asertiva nu reprezinta un atac. In schimb, este o portretizare clara a comportamentului in discutie si care ar trebui afisat de ambele persoane.

Atunci cand este efectuata corespunzator, comunicarea asertiva este caracterizata de argumente, stare de calm, dorinta de a asculta si mai important, de respect reciproc. Prin adresarea deschisa a comportamentului pasiv-agresiv, eliminati protectia impotriva ostilitatii. Acest lucru cere un nivel de sinceritate care vi se va parea inconfortabil, dar care in final, va fi mai sanatos si mai productiv.

2. Setati limite clare
Ne este foate greu sa setam limite. Este si mai greu sa le respectam. Cu toate acestea, limitele reprezinta unul dintre cele mai puternice aspecte atunci cand vine vorba despre participarea in cadrul unei relatii sau pentru respectul de sine. Crearea unor asteptari clare ajuta la ameliorarea comportamentului pasiv-agresiv prin fortarea celeilalte persoane sa aleaga intre a depasi o limita impusa (nu este pasiva) sau sa se conformeze acesteia (nu este agresiv).

Se poate ca la inceput sa vi se para o situatie ciudata, dar odata cu practica si consecventa, va deveni a doua voastra natura. Rezultatele sunt uimitoare –odata ce limitele voastre devin clare si cunoscute, va veti simti mereu tratati cu mai mult respect, corectitudine si bunatatate.

3. Aduceti la cunostinta comportamentul
Adresati direct actiunile celeilalte persoane si recunoasteti ceea ce sunt: ostilitate. Identificati corect comportamentul problematic. Fiti cat mai precisi. Apoi, explicati impactul negativ pe care acesta il are asupra voastra.

„Cea mai mare problema este ca trebuie sa recunoastem fenomenul, comportamentul si sa ii spunem pe nume – sa il vedem precum un act de ostilitate si sa nu ne lasam garda jos in fata portretizarii de nevinovatie si inofensivitate,” explica Wetzler. „Odata ce ati recunoscut ca este un semn de ostilitate, va permite sa ii faceti fata.”

Incercati sa faceti acest lucru cu cat mai putina opozitie. Evitati sa cadeti si voi in capcana ce va provoaca la cearta. In schimb, concentrati-va asupra actiunilor dureroase.

„Comportamentul pasiv-agresiv consuma degeaba resurse si timp. Spuneti exact ce ganditi, haideti sa rezolvam situatia si sa trecem mai departe la probleme mai productive,” spune Izey Victoria Odiase.

Nu va mai pierdeti timpul incercand sa controlati comportamentul pasiv-agresiv deoarece nu veti reusi sa faceti bine nimanui.

Folositi cele 3 strategii descrise mai sus pentru a directiona conflictul catre un folos mult mai productiv. In final, ambii veti fi mai multumiti de rezultate.