Durerea de dinti reprezinta o experienta chinuitoare si in aceeasi masura suparatoare. Aceasta poate avea mai multe cauze: degradare dentara, leziuni sau infectii. Uneori, durerea dentara este agravata datorita uneia sau mai multor activitati, precum: muscarea si mestecarea mancarii, ingurgitarea mancarurilor foarte reci sau foarte calde, inflamarea gingivala, etc.

Aparitia cariilor este o cauza des intalnita a durerilor dentare, aparand ca urmare a degradarii dentare progresive. Cariile apar atunci cand smaltul (stratul exterior, dur) al dintilor este afectat in urma expunerii la bacterii acide, acestea formand un strat lipicios de placa. In cazul in care nu sunt tratate, aceasta pelicula de bacterii erodeaza constant mineralele din smalt.

Cea mai buna metoda de prevenire a durerii dentare – ati ghicit – este sa o facem de la bun inceput. Acest lucru il putem face prin dezvoltarea unor obiceiuri de igiena orala cat mai bune; precum periajul de doua ori pe zi, folosirea apei de gura dar si utilizarea atei dentare.

Cu toate acestea, in ciuda unei rutine sanatoase de igiena orala, durerea de dinti poate inca sa apara. Pentru a complica si mai mult lucrurile, tratarea de la radacina a problemei (fara a face vreo aluzie) privind durerile dentare poate deveni destul de costisitoare si de durata. Din fericire, exista remedii naturale care pot ameliora intr-un mod natural acea durere ticaloasa.

Acestea sunt cele noua remedii naturale impotriva durerii de dinti dar si a cariilor. O scurta avertizare inainte: ati putea fi nevoiti sa incercati una, doua sau chiar mai multe dintre metodele de mai jos pentru a afla care dintre ele este potrivita in cazul dumneavoastra.

1. Apa rece sau cu gheata & suc de lamaie

Sucul de lamaie s-a dovedit a fi de mare ajutor in prevenirea cariilor. Puteti adauga acest suc intr-un pahar de apa rece sau cu gheata, amestecul putand fi folosit pentru clatire de 3-4 ori pe zi.

De asemenea, impotriva durerii, puteti folosi gheata. Impachetati cateva cuburi de gheata intr-un prosopel (sau servet) si aplicati-l in zona din apropierea dintelui infectat. Aceasta metoda poate sa amelioreze durerea si chiar sa amorteasca zona.

2. Sucul de merisor

Conform Revistei „Dental Health”, consumul a 85-113 ml. de suc de merisor (ne-indulcit) ajuta la prevenirea unora dintre bacteriile cauzatoare de degradare dentara.
Consumul acestui suc poate avea efecte negative asupra persoanelor cu probleme renale, in special asupra celor care folosesc anticoagulante. Prin urmare, este necesara consultatia cu un specialist inainte de administrarea acestui suc.

3. Administrarea vitaminei D

Exista unele cercetari conform carora persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D in sange prezinta un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor gingivale precum si a altor complicatii dentare.

Prin urmare, solutia este destul de simpla: iesiti la soare! Daca dintr-un un oarecare motiv nu aveti acces la lumina naturala a soarelui, faceti vitamina D prioritara in alimentatia dumneavoastra sau folositi suplimente alimentare.

4. Aplicati alcool

Nu, nu recomandam consumul de alcool pentru ameliorarea vreunei dureri. Aplicarea (nu consumarea) unor substante puternic alcoolizate (ex. extract de vanilie) amelioreaza pe
termen scurt durerile dentare. Aplicarea directa a unei cantitati mici de alcool asupra zonei „problema” poate fi de ajutor pentru scaparea de durere.

5. Ulei de arbore de ceai

Revista „Dental Health” recomanda de asemenea si utilizarea uleiului de arbore de ceai pentru imbunatatirea sanatatii orale. In timp ce proprietatile de ameliorare a durerii ale uleiurilor esentiale raman subiect de dezbatere, acestea prezinta totusi capacitati de prevenire a problemelor dentare grave precum gingivita sau bolile gingivale.

6. Clatirea cu apa sarata

Combinatia de apa calduta impreuna cu sarea (de preferat, sare de mare) s-a dovedit a fi un remediu benefic impotriva unor tipuri de dureri dentare. Reteta este destul de simpla: amestecati intr-un pahar putina apa cu o lingurita sau doua de sare si clatiti gura pentru 30 de secunde. Desigur, incercati sa nu inghititi! Scarbos…

7. Periajul cu ulei de mustar

Ok, deci acest remediu nu va suna tocmai atragator…dar uleiul de mustar este un alt produs pe baza de uleiuri care prezinta calitati de diminuare a durerilor. Combinand uleiul de mustar impreuna cu sucul de lamaie (bineinteles!) si periind dintii de 2 sau 3 ori pe zi, acesta poate ajuta la scaparea de suferinta.

Cei care se lupta cu problema cariilor ar trebui sa isi perieze dintii folosind aceasta combinatie chiar inainte de periajul cu pasta de dinti pentru a contracara simptomele.

8. Iarba de grau?…

Da, iarba de grau…sau suc din iarba de grau. Precum multe dintre elementele prezente in aceasta lista, iarba de grau contine substante ce ajuta la reducerea durerilor.

Iarba de grau este diferita, totusi, deoarece poate fi mestecata sau consumata sub forma de bautura. Mai mult, iarba de grau contine elemente preventive, benefice in evitarea deteriorarii dentitiei.

9. Lamaia!

Ok, era cazul sa ajungem si aici pentru a-i oferi lamaii meritul dobandit. Acest fruct prezinta proprietati anti-bacteriene vadite, benefice in multe feluri…doar prin mestecarea unei felii de lamaie se pot curata o parte bacterii. Combinand lamaia – sub forma de suc de lamaie – cu periatul dintilor, se pot observa avantaje evidente in prevenirea cariilor.

3 thoughts on “9 metode naturale de vindecare a cariilor si de ameliorare a durerii de dinti

  1. Mi-a placut modul in care au fost prezentate exemple concrete pentru fiecare punct discutat. Acest lucru face articolul mai usor de inteles si aplicabil in practica.

  2. Sunt de acord cu autorul in ceea ce priveste importanta ascultarii active in comunicare. Este vital sa intelegem cu adevarat mesajul transmis de ceilalti pentru a evita greselile si conflictele.

  3. Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva noua asupra modului in care putem imbunatati comunicarea in cadrul unei echipe de lucru. Ideile prezentate sunt practice si usor de implementat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *