
Samuel Taylor Coleridge a spus candva, „iubirea e precum o floare; Prietenia este precum un copac protectiv.” O buna prietenie este esentiala atunci cand vine vorba despre implicarea in relatie si satisfactia sexuala. Iubirea nu inseamna ca trebuie sa respectam cu strictete nevoile si dorintele partenerului. Iubirea nu necesita intalniri dese sau flirt.
Dragostea adevarata nu se masoara dupa frecventa relatiilor sexuale cu partenerul. Baza iubirii o stabileste prietenia. Aceasta este cel mai important ingredient pentru a completa reteta iubirii.
Cercetarile efectuate in cadrul Universitatii Purdue au dedus faptul ca prietenia, nu sexul, reprezinta secretul pentru o relatie de iubire indelungata.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele implicate intr-o relatie ce valorificau prietenia lor cu partenerul formau legaturi de iubire mult mai stranse si erau mai satisfacuti din punct de vedere sexual decat cuplurile care nu puneau accent pe prietenie in relatiile lor. Studiul a fost efectuat pentru a afla magnitudinea influentei prieteniei in relatii.
Prin urmare, echipa a impartit cercetarile intre doua tipuri diferite de cupluri.
In primul studiu, 190 de studenti care se aflau intr-o relatie de aproximativ 18 luni au fost adusi si rugati sa completeze anumite chestionare pentru a cuantifica dedicatia si implicatia pe care le-au investiti in propriile relatii, dar si pentru a estima sperantele pentru viitor. Dupa 4 luni, cei 190 de studenti au fost contactati pentru o actualizare a datelor.
Se pare ca 27% dintre ei nu se mai aflau intr-o relatie cu acelasi partener. Dupa analizarea rezultatelor chestionarelor, s-a descoperit ca studentii care obtinusera un punctaj mare in privinta aspectelor de prietenie cu partenerul reusisera sa obtina punctaje echivalente si la subiectele de dedicatie, iubire si satisfactie sexuala. Mai important de atat, se aflau in relatii cu aceiasi parteneri ca acum 4 luni.
In cadrul celui de-al doilea studiu, 184 de studenti care se aflau in relatii de aproximativ 16 luni au fost rugati sa evalueze unele aspecte precum camaraderia, siguranta, sexul, autoperfectionarea si experientele noi in privinta relatiilor si pe care sa le clasifice pe o scara de la 1 la 9.
Studentii care au punctat nevoia de prietenie au avut un scor mai bun in privinta angajamentelor in relatii si satisfactia sexuala, comparativ cu cei care au punctat mai mult asupra nevoilor personale.
Rezultatele au scos la iveala faptul ca valorificarea aspectelor de prietenie in cadrul unei relatii este un predictor pozitiv puternic pentru comportamentul si calitatile relatiilor de iubire si este esentiala pentru a determina o relatie stabila.
Descoperirile au demonstrat ca un nivel inalt de angajament si satisfactie sexuala sunt posibile numai atunci cand prietenia si camaraderia se afla la un nivel echivalent.
In plus, prietenia este o caracteristica modelanta a iubirii, aratand ca natura unei relatii si a unor componente precum sexul, etc. se bazeaza pe capacitatea cuplurilor de a valorifica relatiile in care s-au angajat. In acelasi timp, exista si cupluri care aleg sa isi indeplineasca individual dorintele si prezinta probabilitati mai mici sa mentina o legatura stransa pe termen lung.